“A legfontosabb irányelvem, hogy a hajót ne kockáztassam.”Méder Áron

Nagy izgalommal vártuk december 3-át, mert ezen a napon látogatott el iskolánkba MÉDER ÁRON, óceáni világutazó.

Méder Áron nem csak a 3. szóló világkerülő, de európai rekordot is felállított a földkerülő hajó méretét illetően, hiszen vitorlása alig 6 méter hosszú volt.

A Carina az elmúlt három évben hihetetlen állapotba került, a yachnapló szerint hatalmas szakadások vannak a vitorlákon, az egyik hasadáson még a rőt szakállú kapitány is átférne.

Méder Áron 1970-ben épített hajóját, a Carinát Svájcból hozták be, azonnal beleszeretett, és nekilátott, hogy édesapja segítségével olyan vitorlássá erősítse, amellyel elindulhat.

Vitorlázni egyébként édesapjával kezdett, gyerekkorát különböző versenyeken töltötte, így nem csoda, hogy felmerült Áronban a földkerülés gondolata. Sajnos a tenger jóval nagyobb mértékben igénybe vette a Carinát, mint azt Áron várta. Állandóan műszaki problémákkal küzdött. Panamában az árbocát kellett megjavítani, Fidzsi szigetén pedig majdnem háromnegyed évet töltött. Egy alkatrészt szeretett volna kicserélni, de mire az Európából megrendelt darab megérkezett elkezdődött a hurrikánszezon, ekkor már nem lett volna biztonságos továbbindulnia. Fidzsiről tett egy kitérőt Új Zélandra, egy halászhajó kapitányának segített. Repülővel utazott vissza a hajójához és útra kelt ismét – átkelt a Indiai-óceánon majd Afrika partjainál hajózott

“Közel 3 év után ismét Európában vagyok. Érdekes kicsit elszoktam Európától” -írta nemrég, amikor átlépte az Öreg kontinens határait.

Képes úti beszámolóját csodálattal és tisztelettel hallgatták a résztvevők. Bátorságból, elszántságból és kitartásból állított példát mindannyiunk elé.

Categories: Vendégeink voltak

Írj hozzászólást

You must be logged in to post a comment.

  • Index
  • Napló
  • Ma Etelka, Aletta napja van.